Simplified topical

Posted: Date Posted – 10:45 PM, Sun – 8 May 22

sreejesh

In addition to national and international events, it is also good to have information at your fingertips about important personalities.

This article follows on from the previous article to help you deal with hot topics. Here are some sample questions with explanations:

1) Which of the following people received the “World Games Athlete of the Year” award for 2021?

a. PR Sreejesh
b. Avani Lekhara
vs. Will become Jharia
D. Suhas Yathiraj
Answer : a
Explanation: Indian men’s hockey player PR Sreejesh has won the World Games Athlete of the Year award for 2021. Sreejesh was the second Indian after Rani Rampal to win the award. She won the award in 2020.

2) Who is the author of the book ‘Fearless Governance’?

a. Rajeev Kumar
b. Raman Singh
vs. Raghuram Rajan
D. Kiran Bedi
Answer : D
Explanation: The book is written by the IPS officer (retired) and former Lieutenant Governor of Pondicherry, which is based on the “ground realities” encountered by Dr Bedi during his nearly five-year tenure as Lieutenant Governor and his four decades of experience as a police officer. Illustrated with graphics and photographs, the book highlights Dr. Bedi’s decision-making, team spirit, collaboration, fearless leadership, effective policing, and more.

3) ADGMIN has been in the news lately. What is that?
a. Additional general meeting
b. Minutes of the Asia Diplomatic Grouping
vs. ASEAN Digital Ministers
D. Asian Scan via Minute Protocols
Answer : vs
Explanation: At the second ASEAN Digital Ministers Meeting (ADGMIN) held virtually on January 28, 2022, India and ASEAN countries endorsed a work plan titled “India Digital Work Plan -ASEAN 2022″. Within this framework, India and ASEAN will jointly develop a system to combat the use of stolen and counterfeit mobile handsets, as well as a Wi-Fi access network interface for the national public Internet.

4) Pops is recently in the news. What is it about?

a. All-Organic Popcorn
b. smart messenger
vs. New application, to learn any type of music
D. None of them
Answer : b
Explanation: Paytm Money has introduced India’s “first” smart messenger called Pops which will allow its user to receive specific information related to their stocks, portfolio analysis, market news and important market movements, by one place. One97 Communications Limited owns the Paytm Money platform.

5) Which of the following countries has India partnered with for the “Villages of Excellence” programme?
a. France
b. Japan
vs. Spain
D. Israel
Answer : D
Explanation: To help farmers adopt the latest technologies in agriculture, the Indian and Israeli governments have partnered to create 150 “Villages of Excellence” in 12 states across the country. Technical and other expertise would be extended by Israel to make agriculture more profitable. The initiative would be undertaken in a phased manner with 75 villages out of 150 being taken over in 2022, while the rest of the villages would be taken over thereafter.

6) #SheMeansBusinessProgramme was started by ?
a. Bill Melinda Gates Foundation
b. world Bank
vs. Meta
D. Twitter
Answer : vs
Explanation: Social media giant Meta has partnered with industry body FICCI to support five women-led small businesses across India. Meta will undertake this initiative as part of its #SheMeansBusinessProgramme, in partnership with FICCI’s Empowering the Greater 50% initiative.

7) India’s largest EV charging station opened in ?
a. Bombay
b. Gurugram
vs. Puri
D. Indore
Answer : b
Explanation: India’s largest electric vehicle (EV) charging station, set up and operated by technology pilot company Alektrify, was inaugurated at Gurugram Sector 52 on the Delhi-Jaipur National Highway on January 28 2022. It has a capacity of 100 charging points for four -wheels.

8) The 10 trillion dollar dream was written by?
a. Subhash Chandra Garg
b. AV Subramanian
vs. Soumya Swaminathan
D. Kaushik Basu
Answer : a
Explanation: Former Finance Secretary of India, Subhash Chandra Garg is the author of his first book entitled “The $10 Trillion Dream”. The book explores the critical political issues facing India today and suggests reforms for it to become a $10 trillion economy by the mid-2030s.

9) Who has been appointed Chief Economic Advisor to the Government of India?
a. Rangarajan
b. Bimal Jalan
vs. V Anantha Nageswaran
D. SH Harsh Vardhan
Answer : vs
Explanation: The Indian government has appointed V Anantha Nageswaran as Chief Economic Adviser (CEA). The post had been vacant since December 17, 2021, after the resignation of KV Subramanian. Nageswaran is a former member of the Prime Minister’s Economic Advisory Council.

V. Rajendra Sharma
Faculty, 9849212411


You can now get handpicked stories from Telangana today on Telegram every day. Click the link to subscribe.

Click to follow Telangana today Facebook page and Twitter .


Jessica C. Bell