Ace hot topic

Posted: Posted Date – 11:40 PM, Thu – 12 May 22

The Mumbai-Ahmedabad high-speed rail project will be India’s first high-speed rail route, while the city of Surat will receive India’s first high-speed rail station.

Hyderabad: This article is a continuation of the previous article to help you manage hot topics. Here are some sample questions with explanations:

1) Which central bank is the biggest buyer of gold in 2021?
a. RBI
b. Central Bank of Thailand
vs. US Federal Bank
D. Bank of Dubai
Answer – (b)

Explanation: The Central Bank of Thailand (Bank of Thailand) was the largest buyer of gold in 2021 and purchased 90 metric tons of gold. The Reserve Bank of India (RBI) became the second largest buyer of gold among the world’s central banks in 2021. RBI bought 77.5 metric tons in 2021, bringing its total gold reserve to 754.1 tons at the end of December 2021.

(2) ‘Take a Break’ is a campaign, it’s started by…?
a. Facebook
b. WhatsApp
vs. instagram
d. Telegram
Answer – (c)

Explanation: Instagram has announced a new campaign called “Take a Break” that will alert users scrolling on Instagram to periodically take breaks from the platform and focus on other things. This campaign was launched by Instagram in India and various other countries. The platform will also alert users to the new inclusion with a notification.

(3) In which of the following states is India’s first biomass-based hydrogen power plant to be built?
a. Jharkhand
b. Chattisgarh
vs. Odisha
D. Madhya Pradesh
Answer – (d)

Explanation: India’s first commercial-scale biomass-based hydrogen plant will see the light of day in Khandwa district of Madhya Pradesh. Every day, this plant will produce one tonne of hydrogen from 30 tonnes of biomass. The plant is being set up by a joint venture between Watomo Energies Ltd and Biezel Green Energy.

(4) Corresponds to the following?
1. Policy Repo Rates a. 18%
2.Discount rate b.3.35%
3.Reverse repo rate of approximately 4.25%
4.SLR d. 4%

a. 1-b, 2-c, 3-d, 4-a
b.1-d, 2-c, 3-b, 4-a
c.1-c, 2-d, 3-b, 4-a
d.1-b, 2-d,3-c, 4-a
Answer – (b)

Explanation: RBI maintained its status in its latest monetary policy. The MPC decided to maintain its accommodating position. RBI has projected real GDP growth for 2022-23 at 7.8%. The latest prices are

  • Policy repo rate: 4.00%
  • Reverse Repo rate: 3.35%
  • Rate of the Marginal Permanent Facility: 4.25%
  • Discount rate: 4.25%
  • CRR: 4.00%
  • SLR: 18.00%

(5) RBI reopened voluntary retention route for investments by…?
a. Retired employees
b. Bank employees
vs. REITs
D. QFI
Answer – (c)

Explanation: The Reserve Bank of India had introduced the Voluntary Retention Route (VRR) for investments by Foreign Portfolio Investors (REITs) in debts in 2019 with an investment limit of Rs1,50,000 crore. Of this amount, about Rs1,49,995 crore has been utilized so far in three tranches.

(6) Which of the following cities is home to India’s first high-speed train station?
a. Ahmedabad
b. Bombay
vs. Vadodar
D. Surah
Answer – (d)

Explanation: The Mumbai-Ahmedabad high-speed rail project will be India’s first high-speed rail route, while the city of Surat will receive India’s first high-speed rail station. National High-Speed ​​Rail Corporation Ltd (NHSRCL) will construct this project which is expected to be completed by December 2024.

(7) According to the World Book of Records, which country has the longest road tunnel in the world?
a. Bolivia
b. India
vs. Peru
D. Brazil
Answer – (b)

Explanation: The World Book of Records has officially certified the Atal Tunnel in Himachal Pradesh as the “world’s longest road tunnel above 10,000 feet”. The 9.02 km long road tunnel was constructed by the Border Roads Organization (BRO) under the Rohtang Pass on the Leh-Manali highway in Himachal Pradesh.

(8)Recently, a program known as JIVA has been launched, what is its purpose?
a. Teaching meditation techniques
b. Bring life skills
vs. Promote natural agriculture
D. self realisation
Answer – (c)

Explanation: The National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) has launched a program based on agroecology called “JIVA” (which means life) to promote natural agriculture, ensure sustainability and rejuvenate the “life” around agricultural fields. The JIVA program was launched as part of its existing watershed and wadis programs. NABARD will invest Rs 50,000 per hectare under this program.

V. Rajendra Sharma
Faculty, 9849212411


You can now get handpicked stories from Telangana today on Telegram every day. Click on the link to subscribe.

Click to follow Telangana today Facebook page and Twitter .


Jessica C. Bell